Spaghetti carbonara z tuńczykiem i cukinią
Składniki
dla 4 osób
160 g tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare
350 g grubego spaghetti
3 cukinie
2 żółtka i 1 całe jajko
4 łyżki świeżej śmietany 30%
1 łyżka startego parmezanu
40 g oliwy z oliwek extra vegine
sól, czarny pieprz
160 g tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare
350 g grubego spaghetti
3 cukinie
2 żółtka i 1 całe jajko
4 łyżki świeżej śmietany 30%
1 łyżka startego parmezanu
40 g oliwy z oliwek extra vegine
sól, czarny pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj wodę na makaron.
2. Cukinię pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine, przyprawiając odrobiną soli.
3. Posól gotującą się wodę, wrzuć makaron i ugotuj go al dente.
4. W dużym naczyniu roztrzep jajka, śmietanę, dodaj parmezan, gorącą cukinię, odsączonego tuńczyka. Dodaj odcedzony makaron i dobrze wymieszaj, by makaron połączył się z sosem.
5. Przypraw danie sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i podawaj.