Sałatka Cezar z tuńczykiem
Składniki
dla 4 osób
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
50 g pieczywa typu ciabatta
sól morska
czarny pieprz
oregano
1/4 ząbka czosnku
4 fileciki anchois w oleju
75 g parmezanu
1 łyżka jogurtu greckiego
pół cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
kilka liści sałaty masłowej i sałaty karbowanej
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
50 g pieczywa typu ciabatta
sól morska
czarny pieprz
oregano
1/4 ząbka czosnku
4 fileciki anchois w oleju
75 g parmezanu
1 łyżka jogurtu greckiego
pół cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
kilka liści sałaty masłowej i sałaty karbowanej
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ciabattę pokrój w kostkę, polej oliwą z oliwek, posyp solą, oregano i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
2. Zmiksuj w blenderze czosnek, anchois i parmezan z dodatkiem jogurtu greckiego ,soku z cytryny i takiej ilości oliwy z oliwek, by uzyskać gęsty sos.
3. Podziel tuńczyka na kawałki. Umyj i osusz liście sałaty, porwij rękoma i wymieszaj z sosem.
4. Propozycja podania: sałatę ułóż na talerzach, posyp chrupiącymi grzankami i dodaj kawałki tuńczyka. Udekoruj odrobiną sosu i posyp parmezanem.