Makaron z tuńczykiem, cebulą i rozmarynem

Składniki

dla 4 osób
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
350 g krótkiego makaronu np. casarecce
2 czerwone cebule
2 gałązki rozmarynu
30 g oliwy
odrobina białego wina
sól, pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.

    2. W międzyczasie pokrój cebulę w grube plastry, podsmaż ją na patelni z dodatkiem oliwy, następnie dodaj wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj posiekany rozmaryn, sól i duś na wolnym ogniu do momentu aż cebula stanie się miękka.

    3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj odsączonego tuńczyka.

    4. Odcedź makaron, dorzuć go na patelnię, posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj. Do dania możesz dodać odrobinę grubo startego parmezanu.

Najpopularniejsze przepisy