Bożonarodzeniowa przekąska
Składniki
2 puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
180 g startego parmezanu
200 g ricotty
100 g solonych pistacji
40 g koperku
50 g oliwy z oliwek extra vergine
1 cytryna
pieprz, sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Wymieszaj ricottę, tuńczyka, trochę otartej skórki cytryny i zmielonego pieprzu, aż do otrzymania jednolitej masy.
2. Posiekaj drobno pistacje, odłóż na bok dwie łyżki, a resztę zmiksuj razem z koperkiem, oliwą, skórką cytryny, szczyptą soli i pieprzu, aby otrzymać pistacjowe pesto (jeśli masz czas i ochotę, możesz przygotować pesto, używając moździerza).
3. Przygotuj parmezanowe cannoli. W tym celu potnij papier do pieczenia na krążki o średnicy ok. 20 cm. Podgrzej patelnię na ogniu, umieść na środku krążki, a na nich 2 łyżki startego parmezanu tak, aby po rozpuszczeniu przykrył równomiernie całą powierzchnię papieru, tworząc wafelek. Usuń papier do pieczenia i jeszcze ciepły i miękki krążek owiń wokół aluminiowej rurki do robienia cannoli, pozostaw do ostygnięcia i zdejmij. Powtarzaj tę czynność, aż skończy się parmezan.
4. Następnie nadziej cannoli kremem z tuńczyka, a brzegi ozdób posiekanymi pistacjami. Podaj cannoli z pesto pistacjowym. Tę przystawkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu, kiedy jest bardzo chrupiąca.