Tuńczyk z ziemniakami i chrupiącym szpinakiem
Składniki
na 4 porcje:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w sosie własnym (2x160 g)
500 g świeżego szpinaku
3 małe ziemniaki
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek extra vergine
só
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w sosie własnym (2x160 g)
500 g świeżego szpinaku
3 małe ziemniaki
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek extra vergine
só
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Umyj ziemniaki, potnij je na dość cienkie plastry, nie obierając ze skórki, włóż je do letniej wody na 10 minut. Umyj szpinak, odłóż na bok najmniejsze listki, pozostałe podgrzej na oliwie z czosnkiem, szczyptą soli i odrobiną wody.
2. Na rozgrzanym oleju usmaż dobrze odsączone ziemniaki i odłożone małe listki szpinaku, następnie odsącz je dokładnie, odłóż na papierowy ręcznik i posól.
3. Wyłóż na talerze podgrzany szpinak, na to połóż tuńczyka podzielonego na cieńsze płaty, ziemniaki i podsmażony szpinak. Zjadaj od razu.