Krokiety z tuńczykiem i kalafiorem

Składniki

dla 4 osób:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
1 kalafior
szczypiorek
pół ząbka czosnku
1 jajko
kilka łyżek mleka
50 g tartego sera owczego (np. pecorino romano)
sól morska, pieprz czarny
bułka tarta
olej do smażenia

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Umyj, obierz i ugotuj kalafiora w posolonej wodzie. Zgnieć go przy pomocy widelca, aż zmieni się prawie w puree, a następnie wymieszaj go z osuszonym i rozdrobnionym tuńczykiem.

    2. Pokrojony szczypiorek połącz z czosnkiem i serem, całość dodaj do kalafiora, wymieszaj masę z lekko rozbitym jajkiem, kilkoma łyżkami mleka i szczyptą pieprzu. Odstaw do lodówki na pół godziny.

    3. Po tym czasie uformuj z masy krokiety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Osusz je na ręczniku papierowym.

    5. Ułóż gorące krokiety w rożku z papieru do pieczenia, jak w daniach na wynos typu street food.

    6. Posyp gruboziarnistą solą morską i podawaj natychmiast.

Najpopularniejsze przepisy