Ziemniaki w mundurkach z tuńczykiem faszerowane po turecku

Składniki

dla 4 osób
4 duże ziemniaki
180 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
sól morska
czerwony pieprz
50 g śmietany
szczypiorek
garść oliwek
1 cytryna

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Umyj i osusz ziemniaki. Posyp solą i owiń każdego z osobna folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez ok. godzinę.

    2. Następnie wyjmij ziemniaki z piekarnika. Odwiń folię, starając się jej nie uszkodzić. Natnij każdego ziemniaka wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrąż jego środek.

    3. Zebrany miąższ przepuść przez praskę. wymieszaj ze śmietaną, solą, czerwonym pieprzem, oliwkami, szczypiorkiem, startą skórką cytryny oraz połową rozdrobnionego fileta z tuńczyka.

    4.Otrzymanym farszem nadziej wydrążone ziemniaki i chwilę przed podaniem podgrzej je w piekarniku.

    5.Podawaj ziemniaki na ciepło. Umieść je na talerzu i udekoruj pozostałą częścią tuńczyka, pokrojonymi oliwkami, posiekanym szczypiorkiem, czerwonym pieprzem oraz skórką cytryny.

Najpopularniejsze przepisy