Makaron z tuńczykiem, świeżą ricottą i śródziemnomorskimi ziołami
Składniki
na 4 porcje
350 g krótkiego makaronu (typu maccheroni lub podobnego)
1 opakowanie Tuńczyka w Oliwie z Oliwek Rio Mare (160 g)
200 g świeżego twarożku typu ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
pęczek natki, tymianku i szczypiorku
skórka z ½ pomarańczy
sól, pieprz czarny świeżo mielony
350 g krótkiego makaronu (typu maccheroni lub podobnego)
1 opakowanie Tuńczyka w Oliwie z Oliwek Rio Mare (160 g)
200 g świeżego twarożku typu ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
pęczek natki, tymianku i szczypiorku
skórka z ½ pomarańczy
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w posolonej wodzie.
2. Obierz pół pomarańczy ze skórki, usuwając dokładnie białą część. Posiekaj dość grubo świeże zioła.
3. W misce dopraw ricottę oliwą, szczyptą soli i pieprzu oraz częścią ziół. Dodaj nieco wody pozostałej z gotowania makaronu. Mieszaj wszystko, aż otrzymasz konsystencji dość gęstego kremu.
4. Odcedź makaron, przełóż go do miski z masą z ricotty, dodaj odsączonego tuńczyka i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszaj. Posyp pozostałymi ziołami, podawaj od razu. Sprawdzi się także w ten sposób: Możesz zastąpić skórkę pomarańczową skórką z cytryny.