Makaron z sardynkami
Składniki
na 4 porcje
80 g makaronu typu linguine
1 opakowanie sardynek Rio Mare w Oliwie z Oliwek
1 łyżka pokrojonych pomidorów bez skórki
1 nieduża cebula
20 g kopru włoskiego
10 g rodzynek
10 g orzeszków piniowych
10 g oleju
1/2 opakowania szafranu
sól
80 g makaronu typu linguine
1 opakowanie sardynek Rio Mare w Oliwie z Oliwek
1 łyżka pokrojonych pomidorów bez skórki
1 nieduża cebula
20 g kopru włoskiego
10 g rodzynek
10 g orzeszków piniowych
10 g oleju
1/2 opakowania szafranu
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Rodzynki namocz w niedużej ilości zimnej wody. Doprowadź do wrzenia posoloną wodę z koprem, a następnie gotuj koper przez dwie minuty. Odcedź, poszatkuj. W tej samej wodzie ugotuj makaron.
2. Podsmaż na oleju cebulę, dodaj pomidory, szafran, odsączone rodzynki oraz orzeszki piniowe i smaż przez 5 minut. Dodaj sardynki i poszatkowany koper, posyp szczyptą soli, rozcieńcz 2 łyżkami wody pozostałej z gotowania makaronu.
3. Odcedź makaron ugotowany al dente, przełóż go na patelnię z sosem, wymieszaj wszystko dokładnie przez około minutę, ciągle podgrzewając. Podawaj od razu.