Spring rolls z tuńczykiem
Składniki
dla 3-4 osób:
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
8-10 blatów papieru ryżowego
1 marchewka
1 podłużny ogórek
1 awokado
1 łyżka czarnego sezamu
½ czerwonej papryki
natka kolendry
50 g ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego
garść dowolnych kiełków
garść liści szpinaku baby
sos:
50 ml jasnego sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru
1 posiekana papryczka chili
1 cm startego imbiru
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
8-10 blatów papieru ryżowego
1 marchewka
1 podłużny ogórek
1 awokado
1 łyżka czarnego sezamu
½ czerwonej papryki
natka kolendry
50 g ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego
garść dowolnych kiełków
garść liści szpinaku baby
sos:
50 ml jasnego sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka cukru
1 posiekana papryczka chili
1 cm startego imbiru
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Składniki sosu wymieszaj.
2. Warzywa pokrój w paski, a papier ryżowy mocz w wodzie pojedynczo.
3. Na zmoczony papier wysyp odrobinę sezamu, dodaj warzywa, szpinak, kolendrę, makaron i tuńczyka.
4. Papier zwijaj w ruloniki przypominające kształtem małe krokiety.
5. Spring rollsy maczaj w sosie. Jedz od razu!