Tarta z tuńczykiem i pomidorami
Składniki
dla 4 osób:
200 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
250 g kruchego ciasta
300 ml śmietanki 36%
150 g żółtego sera np gruyère
1 pomidor
4 jajka
sól, pieprz
200 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
250 g kruchego ciasta
300 ml śmietanki 36%
150 g żółtego sera np gruyère
1 pomidor
4 jajka
sól, pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Przygotuj masę jajeczną: w misce wymieszaj jajka ze śmietanką, dodaj sól i pieprz.
2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, odetnij nadmiar ciasta. Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Wysyp ziarna grochu lub ryżu. aby je obciążyć. Tak przygotowaną tatrę piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Po tym czasie ściągnij obciążenie. Na dnie ułóż kawałki tuńczyka i starty ser.
4. Całość zalej masą jajeczną, na górze ułóż plastry pomidora. Piecz około 30 minut w 170 stopniach.
5. Quiche jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja najbardziej lubię go łączyć z zieloną sałatą i winegretem.