Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem
Składniki
dla 4 osób:
150 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
400 g makaronu
200 g sera np. cheddar
50 g parmezanu
50 g masła
40 g mąki
300 ml mleka
150 ml śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
150 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
400 g makaronu
200 g sera np. cheddar
50 g parmezanu
50 g masła
40 g mąki
300 ml mleka
150 ml śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.