Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki

dla 4 osób:
150 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
400 g makaronu
200 g sera np. cheddar
50 g parmezanu
50 g masła
40 g mąki
300 ml mleka
150 ml śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.

    2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.

    3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.

    4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Najpopularniejsze przepisy