Cenne źródło
Dzięki wysokiej zawartości białka 100 g odsączonego tuńczyka zapewnia około jednej dziesiątej całkowitego dziennego zapotrzebowania na białko zdrowego dorosłego.
Łatwo przyswajane białka są niezbędne, aby pomóc w budowie i naprawie tkanek, zapewniając zachowanie zdrowia i dopasowanie poprzez wymianę komórkową.
100 gr. tuńczyka w oliwie z oliwek zawiera 18,5 g białka, więcej niż ilość świeżego steku o tej samej wadze. Należy pamiętać, że osoba dorosła wymaga, aby ilość białek była taka sama jak jej waga w kilogramach dziennie.
Nie ma wątpliwości, że tuńczyk jest idealnym rozwiązaniem gwarantującym zrównoważoną, zdrową i lekką dietę. Ponieważ nasz tuńczyk nie zawiera żadnej tkanki łącznej, dzięki czemu jest łatwiejszy w trawieniu, może być spożywany bez problemu przez dzieci i osoby starsze.
Białka niektórych ryb są również szczególnie bogate w argininę, aminokwas, który organizm wykorzystuje do syntezy tlenku azot (NO), odpowiedzialnego za sprawne funkcjonowanie naczyń i ochronę przed miażdżycą. Niektóre małe peptydy mają również działanie przeciwutleniające.
Oprócz wapnia fosfor jest niezbędnym minerałem. Te dwa składniki odżywcze ściśle ze sobą współdziałają, budując silne kości i zęby. Fosfor odgrywa istotną rolę w kontrolowaniu równowagi układu nerwowego.
Aby zagwarantować prawidłowe spożycie fosforu, dietetycy zalecają dzienne spożycie 800 miligramów. 100 gr. tuńczyka w oliwie z oliwek gwarantuje około 20% zalecanego spożycia. Tuńczyk to najbardziej bogaty w fosforu gatunek spośród wszystkich ryb.